23 november 2022

Mijn ergste nachtmerrie

Mijn ergste nachtmerrie ooit?

Die werd lang geleden waarheid toen ik – net afgestudeerd - in loondienst werkte. Het was de laatste werkdag voor mijn vakantie waarin ik met een vriendin de bloemetjes ging buitenzetten op Kos. Ik stuurde haar ’s ochtends vanop het werk een mail om te zeggen hoe beu ik het werk was en hoeveel zin ik had in dansen, cocktails en knappe Grieken. Maar … ik stuurde de mail in al mijn enthousiasme per ongeluk naar mijn grote (en strenge!) baas.
Een put van 10 meter was niet diep genoeg om mijn schaamte te verbergen.

Ik kreeg al snel een uitnodiging om bij hem op audiëntie te komen.

Het waren de langste minuten van mijn leven: droge mond, rode vlekken, hartkloppingen… Ik strompelde zijn kantoor binnen. Hij keek niet op en zei: “Zulke boodschappen wil ik niet meer zien via de werkmail. Als je je werk beu bent moet je bedenken hoe je dat gaat oplossen. Verder wens ik je een heel goede vakantie.” Toen kon ik gaan. Ik viel nog net niet flauw van ellende.

Soms heb je gewoon gesprekken waar je enorm tegenop ziet, eens te meer omdat je zelf verzaakt hebt. Een voorbeeld: je moet een medewerker ontslaan maar je weet dat die uit de lucht gaat vallen omdat je hem onvoldoende duidelijk hebt gemaakt dat je niet tevreden bent. Dat zijn momenten waarin je of jezelf kan kwellen, of je recht je rug, je gaat het gesprek aan en leert hier uit.

Je zorgt ervoor dat je nooit meer voor zo’n moment komt te staan omdat je voortaan duidelijke feedback geeft. Dat ben je de ander op zijn minst verschuldigd. Weten hoe je feedback geeft, leer je hier.

Wie uit jouw team moet jij een meer duidelijke boodschap geven?

Nogmaals mijn excuses, Ed. Ik heb er echt uit geleerd: drank heb ik al enkele jaren nagenoeg afgezworen, ik hou van mijn job en die knappe Griek heb ik op Kos gelaten

Schaamtelijke groeten, 

Ann


Extra brainfood

  • Met collega's samenwerken is niet altijd makkelijk (understatement!). Toch heb je altijd een keuze hoe je met die moeilijkheden omgaat. Of je neemt actie om er het beste van te maken, of je ergert je. Ook in het leven heb je keuze in hoe je omgaat met de uitdagingen die op je pad komen. Nick Vujicic ondervindt dat elke dag en vertelt daar met passie over
  • Gooi het roer om is het ultieme boek voor iedere manager die van volgzame werknemers betrokken leiders wil maken. Oud-marinier Marquet was kapitein op de USS Santa Fe. Daar zag hij hoe top-downleiderschap de manschappen soms regelrecht in gevaar bracht. Hij besloot zijn manschappen zelf de controle te geven: met verbluffende resultaten. 
  • Mijn guilty pleasure? Million Dollar Listing: New York. Als je er weinig van kent, lijkt alles makkelijk: leiding geven, huizen verkopen, ...  Helaas is de praktijk vaak anders. Amerikaans vermaak ten top maar tegelijk leerrijk hoe ze anderen overtuigen, welke strategieën ze bedenken, …  Nu nog te zien op Fox tv.
  •   
  •  Uit "De jongen, de mol, de vos en het paard.

  

Mijn ergste nachtmerrie

Medewerkers wijzen op fouten helpt niet

14 juni 2023

Lees meer

Toekomen aan werk dat echt belangrijk is

7 juni 2023

Lees meer

Waarom medewerkers jullie communicatie slecht vinden en wat je eraan kan doen

31 mei 2023

Lees meer

Feedback geven die aankomt

24 mei 2023

Lees meer

Vormt jouw directie een echt team?

17 mei 2023

Lees meer

De Luca's in jouw team

3 mei 2023

Lees meer

Stop die roddels!

26 april 2023

Lees meer

Een hangende vacht

19 april 2023

Lees meer

Waar is mijn inspiratie?

Help, de paashaas heeft mijn inspiratie voor deze en volgende week te goed verstopt… Ik ga zoeken. Mocht ik het niet vinden, dan ben ik er op 19 april weer met nieuwe tips en tricks voor jou als leidinggevende! Oh ja, mocht je je buik vol hebben van de chocolade eieren, dan kan je nog altijd overschakelen op het degusteren van mijn vorige inspiratiezines! Paasrijke groeten, Ann

5 april 2023

Lees meer

MIjn blunder als leidinggevende

29 maart 2023

Lees meer

Geflirt in de Albert Hein

15 maart 2023

Lees meer

Rust in je hoofd!

8 maart 2023

Lees meer

Wat een CEO niet kan

1 maart 2023

Lees meer

Mijn panic buttom

15 februari 2023

Lees meer

Help mijn medewerkers bollen het af!

8 februari 2023

Lees meer

Eigenwijze medewerkers de baas zijn

1 februari 2023

Lees meer

Minder druk voelen

25 januari 2023

Lees meer

Help mij!

19 januari 2023

Lees meer

Op media dieet

Liggend op een Egyptische strandstoel dacht ik aan alle doelen die ik dit jaar wil bereiken. En hoe ik ze in alle hectiek van de dag ga bereiken?

11 januari 2023

Lees meer

Ik ga vreemd

21 december 2022

Lees meer

Het raakt me...

14 december 2022

Lees meer

Botte medewerkers moet je slaan

7 december 2022

Lees meer

Ook last van ego's

28 november 2022

Lees meer

Dwarsliggers

De Britten staan al niet bekend om de beste keuzes in referenda te maken, maar nu slaan ze de plank wel echt mis. Uit een enquete van producent Mars Wrigley blijkt dat Britse consumenten de Bounty niet langer in het gamma van de Celebrations dozen willen.

16 november 2022

Lees meer

Heb jij ook een Rob in je team?

In teams zijn er altijd wel Robs te vinden. Doorgaans moet je wat trekken alvorens ze hun mening geven, ze houden hun gezicht in een buddha face als anderen onzin uitkramen, maar vanbinnen hebben ze een sterke mening.

7 november 2022

Lees meer

Eindelijk zinvolle one2one gesprekken

Met one2one gesprekken gaat het net zo. Je begint met de vraag: “hoe gaat het?” en wat volgt is een vlot gesprek waarvan je als leidinggevende denkt: “fijne babbel, dat gaat goed vooruit”. Maar vlotte babbels dat is één, maar wat levert zo een gesprek nu op, naast informatie uitwisseling?

2 november 2022

Lees meer

Teveel werk?

Als haar teamleden het druk hebben, neemt Sofie - ten koste van haar eigen werk – over. En haar laten betrappen op fouten vermijdt ze, dus perfectionisme is haar ook niet vreemd. History is repeating!

26 oktober 2022

Lees meer

Ananas op pizza

Wellicht sta je zelf, als leidinggevende, ook wel eens met je mond vol tanden. Voornamelijk als je medewerkers allerlei redenen opwerpen

18 oktober 2022

Lees meer

Ik voelde me als Hans en Grietje

Volgens mij is bovenstaand voorbeeld één van de grote communicatie issues bij bedrijven. Er is iets fout, op de achtergrond is het alle hens aan dek om een oplossing te vinden, maar men laat de tegenpartij niets weten.

12 oktober 2022

Lees meer

Honing is goed voor je lijn!

Ook in het werk komt jaloersheid voor en dat is maar goed ook. Het vertelt je welk verlangen jij hebt en waar je jezelf dus nog in kan ontwikkelen.

5 oktober 2022

Lees meer

Een leeggelopen ballon

Teveel van zulke complimenten, teveel stemmen die roepen hoe belangrijk je bent en hoe goed je het doet, zorgen ervoor dat je aan de verkeerde kant van de vuurlinie komt te staan.

27 september 2022

Lees meer

Van kroketten val je af!

Als iemand een andere interpretatie aan woorden geeft, kan dat grote gevolgen hebben. Zo ook met het woord “leiding geven”. Leidinggevenden interpreteren dit vaak als leiding nemen.

19 september 2022

Lees meer

Waarom er verborgen camera's in ons huis zijn?

Weet je wie zich ook machteloos voelt? Een medewerker waar de collega’s in groep over spreken, zonder dat de medewerker zelf erbij is.

12 september 2022

Lees meer

Wat doet Dieter Coppens beter dan een assessmentcenter?

Dieter Coppens, ken je hem? Dieter is presentator van Down the road, een programma op VTM waarin hij op reis gaat met jongeren met het syndroom van Down. En Dieter vervangt een halve dag zweten in een assessment center.

6 september 2022

Lees meer

Je kan het je niet permitteren

Hoe vaak zeggen we tegen onszelf: ik heb geen tijd, het is niet echt nodig, een volgende keer misschien, wat heeft het voor zin, het komt nu niet uit… Deze gedachten mag je allemaal identificeren als ANGST.

29 augustus 2022

Lees meer

Misschien moeten we eens naar huis gaan

Voor feedback idem dito. Als een kater na een nachtje stappen jou aantrekkelijker lijkt dan feedback geven? Dan is het tijd om een een training te volgen van een expert.

22 augustus 2022

Lees meer

Van 0 naar 35 miljoen

En jij, in jouw rol als leidinggevende? Wat doe jij richting jouw hard werkende, loyale medewerkers die toch wat steken laten vallen?

16 augustus 2022

Lees meer

Ik mis Martine

Martine Tanghe, je weet wel, van het journaal? Ik mis haar stijl, elke dag. Wat een natuurlijk talent, TOPVROUW!

8 augustus 2022

Lees meer

Een leugen

Onlangs waren we in Rome en ons appartement zag er alles behalve uit zoals de site ons deed geloven. Balen! Maar toen bedacht ik, ik lieg ook. Want als klanten me vragen voor een training "feedback", krijgen ze vaak iets anders.

2 augustus 2022

Lees meer

Help, ik ben overtijd

Welgeteld 1 min en 23 sec. De tijd die ik nodig had om te beseffen dat ik een grote stommiteit had begaan! Damn you, Ann!

19 juni 2022

Lees meer

De grootste fout bij feedbackgesprekken

Hoe doe je dat duidelijk feedback geven en tegelijk zorgdragen voor de relatie met de ander? Tijdens trainingen merk ik hoe leidinggevenden worstelen de balans tussen je punt maken en de ander gemotiveerd houden. En toch is het mogelijk om feedback te geven die doet wat moet.

Lees meer

Team connectie vanuit je kot - 7 tips

Dat een team op afstand leiden anders is, is een understatement. Als leidinggevende mis je veel en je krijgt er veel voor terug. En toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Vooral sociaal contact wordt gemist. En hoe vervang je sociaal teamcontact als je remote werkt?

Lees meer

Hoe verander je de cultuur binnen je team/bedrijf?

Vaak vragen bedrijven mij hen te helpen met een cultuurverandering. En een cultuurverandering kan van alles zijn: meer zelfsturende teams, meer klantgerichte communicatie, teams die beter samenwerken…

Lees meer

5 Tips: Wat als een medewerker zegt dat het goed gaat, en jij denkt van niet?

Soms heb je van die gesprekken. Gesprekken waarvan je voelt: iets klopt hier niet. Zoals een medewerker die zegt dat het goed gaat, en dat blijkt niet zo te zijn. Of iemand die zegt ziek te zijn, en je voelt dat er meer speelt. Wat doe je daarmee?

Lees meer

Hoe hou je een medewerker weg van een burn out?

Wat gebeurd er als iemand richting een burn out gaat? En hoe kan je echt helpen als leidinggevende, collega of partner?

Lees meer

Hoe neem je als leidinggevende betere beslissingen

“Voor mij klopte die nieuwe strategie niet. Maar iedereen was zo vol van die nieuwe strategie dat ik er ook maar ben ik meegegaan. ” Dit waren de woorden van een medewerker tijdens een samenwerkingsgesprek. Zij zat tegenover een baas die zijn wonden aan het likken was. Wonden van een nieuwe strategie die niet gesmaakt werd door de klanten. En die fout had geld gekost. Veel geld.

Lees meer

Als een leidinggevende niet functioneert...

Een leidinggevende die niet functioneert ontsla je toch? Je zou het zomaar kunnen denken. Zeker omdat een leidinggevende zo essentieel is voor het welslagen van een team. Helaas zijn de problemen in een team zijn vaak niet opgelost met een andere leidinggevende. Hoe komt dat?

Lees meer

Ik werk (hard), dus ik ben

Januari is standaard een rustige maand bij Infinio. En daar word ik ongemakkelijk van. Want wie ben ik als ik niet werk? Wie ben ik als er, zoals elk jaar na de feesten, tijd is om mijn PC op te ruimen, Manil van school te halen, om aan een nieuwe website te denken, om gewoon even voor mij uit te staren…?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x