7 december 2022

Botte medewerkers moet je slaan

Als een medewerker heel bot en respectloos een gesprek opent, dan ga ik daar wel wat van zeggen, hoor!”

Aan het woord was een deelnemer van een training motiverende one2one gesprekken, afgelopen vrijdag in de Ardennen. Zijn mening was even luid als hun feestje de avond ervoor.

Wat is dan wijsheid in zo’n situatie?
De meningen waren verdeeld: Even laten gebeuren versus meteen terechtwijzen voor dit gebrek aan fatsoen.

Mijn advies? Choose your battles.
Wil je het gevecht aangaan om het respect van de ander te krijgen of wil je je tijd besteden aan wat er de ander zo dwars zit? De botheid is niet ‘tegen’ jou als leidinggevende. Die botheid laat zien wat voor de ander echt belangrijk is.
Als bemiddelaar kan ik geen conflict oplossen als er geen enkele uiting van boosheid is. Botheid en boosheid zijn richtingaangevers in gesprekken. Ze zijn de Waze of Google maps van gesprekken.
Pak dergelijk gesprek met compassie aan en geeft je een fantastisch voorbeeld van hoe het ook anders kan.

De enthousiaste ondernemers van deze training kiezen nu hun juiste battle.
Wil jij dat ook? Schrijf je dan nu in voor de training Motiverende one2one gesprekken!

Bemiddelende groeten,
Ann


Extra brainfood

 • Dat medewerkers eerder het gedrag overnemen van hun leidinggevenden dan het gewenste gedrag dat in de regels beschreven staat, weten we wel. Maar soms is een filmpje nodig om dat ook echt te laten doordringen. 
 • Stress van alle eindejaarsgesprekken, ontslagrondes, de to do’s die af moeten voor de wereld vergaat eind december? Eens goed lachen haalt de zwaarte eraf en Cath Luyten haar gynaecoloog-verhaal helpt hierbij wonderwel. Opgepast: niet lezen als je zuur wilt blijven kijken!
 • Over Matthijs van Nieuwkerk en zijn toxisch gedrag in “de wereld draait door” zijn al veel meningen de wereld ingegaan. Verhelderend om te lezen hoe Professor Breevaart zich de vraag stelde: “Wat maakt het zo moeilijk voor slachtoffers om uit zo’n toxische machtsverhouding te ontsnappen?” Blijkbaar spelen 4 zaken mee: 
  1. Het cultureel aanvaart zijn van dat gedrag (vroeger werden scheldende leidinggevenden openlijk bejubeld)
  2. De organisatie die macho-gedrag aanmoedigt
  3. Persoonlijkheidskenmerken van de leidinggevende zelf (vb. narcisme)
  4. De slachtoffers zelf zijn vaak plichtsbewust en conflict-mijdend waardoor ze dit gedrag te lang tolereren. De volledige post vind je hier
 • Ik kwam deze qoute tegen: "It's easier to fight an external enemy than to confront one's inner demon". Ik dacht meteen aan een leidinggevenden die deze qoute stilletjes op de achtergrond zetten bij lastige eindejaarsgesprekken. (grapje, echt! Maar toch...)

Help mij!

Kinderen straffen deed je vroeger door ze naar hun kamer te sturen. Nu doe je dat door te zeggen dat ze eruit moeten komen. Kortom, tijden veranderen. Het autoritaire leidinggeven van toen heeft plaatsgemaakt voor regelmatige gesprekken met je medewerkers, hen coachen, bijstaan in hun ontwikkeling, goals vastleggen en opvolgen, feedback geven en daarbij oog hebben voor ieders persoonlijkheid en privé situatie, empathisch zijn, hun projecten opvolgen en bijsturen… Kortom, teveel opties hoe je deze gesprekken aanpakt en dan verval je al snel in “Hoe gaat het?” met als antwoord “Goed, maar…” en dan begint de ellende.

19 januari 2023

Lees meer

Ik ga op media dieet

Liggend op een Egyptische strandstoel dacht ik aan alle doelen die ik dit jaar wil bereiken. En hoe ik ze in alle hectiek van de dag ga bereiken?

11 januari 2023

Lees meer

Ik ga vreemd

21 december 2022

Lees meer

Het raakt me...

Onze zoon Manil gaat geen boekhouder worden. Als boer Harm 10 kippen heeft en 3 zijn er ontsnapt, dan vindt hij dat boer Harm een beter hek moet kopen. Daar is geen rekenen voor nodig. Boer Harm overtuigen van een ander hek, dat zou Manil wel kunnen. Als de beste! Ja, er schuilt een kleine Greta Thunberg in onze zoon.

14 december 2022

Lees meer

Ook last van ego's

28 november 2022

Lees meer

Mijn ergste nachtmerrie

Mijn ergste nachtmerrie ooit? Die werd lang geleden waarheid toen ik – net afgestudeerd - in loondienst werkte. Het was de laatste werkdag voor mijn vakantie waarin ik met een vriendin de bloemetjes ging buitenzetten op Kos.

23 november 2022

Lees meer

Dwarsliggers

De Britten staan al niet bekend om de beste keuzes in referenda te maken, maar nu slaan ze de plank wel echt mis. Uit een enquete van producent Mars Wrigley blijkt dat Britse consumenten de Bounty niet langer in het gamma van de Celebrations dozen willen.

16 november 2022

Lees meer

Heb jij ook een Rob in je team?

In teams zijn er altijd wel Robs te vinden. Doorgaans moet je wat trekken alvorens ze hun mening geven, ze houden hun gezicht in een buddha face als anderen onzin uitkramen, maar vanbinnen hebben ze een sterke mening.

7 november 2022

Lees meer

Eindelijk zinvolle one2one gesprekken

Met one2one gesprekken gaat het net zo. Je begint met de vraag: “hoe gaat het?” en wat volgt is een vlot gesprek waarvan je als leidinggevende denkt: “fijne babbel, dat gaat goed vooruit”. Maar vlotte babbels dat is één, maar wat levert zo een gesprek nu op, naast informatie uitwisseling?

2 november 2022

Lees meer

Teveel werk?

Als haar teamleden het druk hebben, neemt Sofie - ten koste van haar eigen werk – over. En haar laten betrappen op fouten vermijdt ze, dus perfectionisme is haar ook niet vreemd. History is repeating!

26 oktober 2022

Lees meer

Ananas op pizza

Wellicht sta je zelf, als leidinggevende, ook wel eens met je mond vol tanden. Voornamelijk als je medewerkers allerlei redenen opwerpen

18 oktober 2022

Lees meer

Ik voelde me als Hans en Grietje

Volgens mij is bovenstaand voorbeeld één van de grote communicatie issues bij bedrijven. Er is iets fout, op de achtergrond is het alle hens aan dek om een oplossing te vinden, maar men laat de tegenpartij niets weten.

12 oktober 2022

Lees meer

Honing is goed voor je lijn!

Ook in het werk komt jaloersheid voor en dat is maar goed ook. Het vertelt je welk verlangen jij hebt en waar je jezelf dus nog in kan ontwikkelen.

5 oktober 2022

Lees meer

Een leeggelopen ballon

Teveel van zulke complimenten, teveel stemmen die roepen hoe belangrijk je bent en hoe goed je het doet, zorgen ervoor dat je aan de verkeerde kant van de vuurlinie komt te staan.

27 september 2022

Lees meer

Van kroketten val je af!

Als iemand een andere interpretatie aan woorden geeft, kan dat grote gevolgen hebben. Zo ook met het woord “leiding geven”. Leidinggevenden interpreteren dit vaak als leiding nemen.

19 september 2022

Lees meer

Waarom er verborgen camera's in ons huis zijn?

Weet je wie zich ook machteloos voelt? Een medewerker waar de collega’s in groep over spreken, zonder dat de medewerker zelf erbij is.

12 september 2022

Lees meer

Wat doet Dieter Coppens beter dan een assessmentcenter?

Dieter Coppens, ken je hem? Dieter is presentator van Down the road, een programma op VTM waarin hij op reis gaat met jongeren met het syndroom van Down. En Dieter vervangt een halve dag zweten in een assessment center.

6 september 2022

Lees meer

Je kan het je niet permitteren

Hoe vaak zeggen we tegen onszelf: ik heb geen tijd, het is niet echt nodig, een volgende keer misschien, wat heeft het voor zin, het komt nu niet uit… Deze gedachten mag je allemaal identificeren als ANGST.

29 augustus 2022

Lees meer

Misschien moeten we eens naar huis gaan

Voor feedback idem dito. Als een kater na een nachtje stappen jou aantrekkelijker lijkt dan feedback geven? Dan is het tijd om een een training te volgen van een expert.

22 augustus 2022

Lees meer

Van 0 naar 35 miljoen

En jij, in jouw rol als leidinggevende? Wat doe jij richting jouw hard werkende, loyale medewerkers die toch wat steken laten vallen?

16 augustus 2022

Lees meer

Ik mis Martine

Martine Tanghe, je weet wel, van het journaal? Ik mis haar stijl, elke dag. Wat een natuurlijk talent, TOPVROUW!

8 augustus 2022

Lees meer

Een leugen

Onlangs waren we in Rome en ons appartement zag er alles behalve uit zoals de site ons deed geloven. Balen! Maar toen bedacht ik, ik lieg ook. Want als klanten me vragen voor een training "feedback", krijgen ze vaak iets anders.

2 augustus 2022

Lees meer

Help, ik ben overtijd

Welgeteld 1 min en 23 sec. De tijd die ik nodig had om te beseffen dat ik een grote stommiteit had begaan! Damn you, Ann!

19 juni 2022

Lees meer

De grootste fout bij feedbackgesprekken

Hoe doe je dat duidelijk feedback geven en tegelijk zorgdragen voor de relatie met de ander? Tijdens trainingen merk ik hoe leidinggevenden worstelen de balans tussen je punt maken en de ander gemotiveerd houden. En toch is het mogelijk om feedback te geven die doet wat moet.

Lees meer

Team connectie vanuit je kot - 7 tips

Dat een team op afstand leiden anders is, is een understatement. Als leidinggevende mis je veel en je krijgt er veel voor terug. En toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Vooral sociaal contact wordt gemist. En hoe vervang je sociaal teamcontact als je remote werkt?

Lees meer

Hoe verander je de cultuur binnen je team/bedrijf?

Vaak vragen bedrijven mij hen te helpen met een cultuurverandering. En een cultuurverandering kan van alles zijn: meer zelfsturende teams, meer klantgerichte communicatie, teams die beter samenwerken…

Lees meer

5 Tips: Wat als een medewerker zegt dat het goed gaat, en jij denkt van niet?

Soms heb je van die gesprekken. Gesprekken waarvan je voelt: iets klopt hier niet. Zoals een medewerker die zegt dat het goed gaat, en dat blijkt niet zo te zijn. Of iemand die zegt ziek te zijn, en je voelt dat er meer speelt. Wat doe je daarmee?

Lees meer

Hoe hou je een medewerker weg van een burn out?

Wat gebeurd er als iemand richting een burn out gaat? En hoe kan je echt helpen als leidinggevende, collega of partner?

Lees meer

Hoe neem je als leidinggevende betere beslissingen

“Voor mij klopte die nieuwe strategie niet. Maar iedereen was zo vol van die nieuwe strategie dat ik er ook maar ben ik meegegaan. ” Dit waren de woorden van een medewerker tijdens een samenwerkingsgesprek. Zij zat tegenover een baas die zijn wonden aan het likken was. Wonden van een nieuwe strategie die niet gesmaakt werd door de klanten. En die fout had geld gekost. Veel geld.

Lees meer

Als een leidinggevende niet functioneert...

Een leidinggevende die niet functioneert ontsla je toch? Je zou het zomaar kunnen denken. Zeker omdat een leidinggevende zo essentieel is voor het welslagen van een team. Helaas zijn de problemen in een team zijn vaak niet opgelost met een andere leidinggevende. Hoe komt dat?

Lees meer

Ik werk (hard), dus ik ben

Januari is standaard een rustige maand bij Infinio. En daar word ik ongemakkelijk van. Want wie ben ik als ik niet werk? Wie ben ik als er, zoals elk jaar na de feesten, tijd is om mijn PC op te ruimen, Manil van school te halen, om aan een nieuwe website te denken, om gewoon even voor mij uit te staren…?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x