Wat doet Dieter Coppens beter dan een assessmentcenter?

6 september 2022

Dieter Coppens, ken je hem? Dieter is presentator van Down the road, een programma op VTM waarin hij op reis gaat met jongeren met het syndroom van Down.


En Dieter vervangt een halve dag zweten in een assessment center. Gewoon onderstaand fragment bekijken en je weet waar jij jezelf kan bijschaven als leidinggevende.

Ok, hier komt het. De situatie? Drie jongeren moeten kamers verdelen in een hotel. Er is één 2-persoonskamer en één 1-persoonskamer. Probleem? Twee jongeren willen de 1-persoonskamer en daar hebben ze heel goede redenen voor. Oeps!
Bekijk hier eerst het fragment (58 sec) en bedenk wat jij zou doen om dit op te lossen.

Wat zou jij doen? Afwisselend de ene nacht de ene alleen en dan de andere? Of nog een extra kamer vragen? Of leg je een matras in de badkamer? Of is je hart zo groot dat je je eigen kamer afstaat?
Kortom de kans is bestaande dat je een oplossing zou bedenken. We noemen dat de reparatiereflex van leidinggevenden. Leidinggevenden zijn vaak sterk in troubleshooting, dus dat is normaal mocht jij dat ook doen.
Maar wat doet Dieter? Kijk zelf maar! (32 sec).

Hij gaat eerst luisteren, doorvragen en samenvatten bij beide partijen (“dus je hebt ook wel momentjes nodig om echt alleen te zijn hè”). En hij toont begrip (“ik voel dat dat je iets doet”). En dan komen de magische woorden: “zeg, anders moeten jullie het samen even bespreken”. En hij checkt nog eens of het OK is om het zo te doen (“is het OK als ik jullie alleen laat?”). En ten slotte geeft hij aan dat hij er is mocht het nodig zijn (“als het niet lukt, weet je mij te vinden”).

Kortom, volgens het boekje hè. Hij heeft vertrouwen in hen en geeft ze autonomie om het zelf op te lossen.

Misschien denk je nu: “ja maar bij mij komen ze daar zelf niet uit hoor!”. Mocht je dat denken of mochten jullie leidinggevenden de Dieter Coppens reflex nog niet hebben, kan een inhouse training of een coachtraject het altijd oplossen (oplossen, heb je hem?!) Bekijk ons aanbod op www.infinio.be  

Oh ja, stuur deze mail gerust door naar jouw (leidinggevend) team en geef aan dat ze zich ook kunnen abonneren op mijn tips (inschrijven links onderaan!)

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x