Team connectie vanuit je kot - 7 tips

Dat een team op afstand leiden anders is, is een understatement. Als leidinggevende mis je veel en je krijgt er veel voor terug.

Wat niet gemist wordt is de ochtend rush, de files, of de grote lading meetings die zo weinig opleveren. Hands up voor meer gedaan krijgen in kortere tijd.

En toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn (nee, mama moet nu werken!!). Ik heb de voorbije weken enkele tientallen leidinggevenden gesproken en hen gevraagd wat het meest lastig is aan het remote leidinggeven. En wat bleek het #1 antwoord te zijn? 

Het meest moeilijke onderdeel van leidinggeven op afstand is het creëren  van verbondenheid, van sociaal contact, zonder fysiek bij elkaar te zijn. 

Iedereen mist de gesprekken aan de koffie automaat, het in 1 oogopslag zien hoe iemand erbij zit, het aanvoelen als iemand vastloopt, en zeker samen lachen. Zo hard tot andere collega’s komen kijken wat er zo grappig is.  Het probleem van remote werken is niet het fysiek alleen zijn, wel het mentaal geïsoleerd zijn.  

Hoe kan je dan het gemis van sociale interactie opvangen zonder fysiek bij elkaar te zijn? Hierbij enkele tips, zowel voor individuele verbinding als team verbinding. Gebruik wat jou nuttig lijkt en mail me gerust jouw best practices. Samen leren we meer!

TIP 1: VERHOOG DE FREQUENTIE VAN ONE TO ONE GESPREKKEN: Misschien had je vroeger maandelijks een one to one meeting met je medewerker? Aangezien je minder oppikt uit het fysiek samen zijn, moet je de fundamenten om iemand goed te kunnen coachen nu actief bevragen. Mijn advies: plan minimaal 1 keer per week een individueel gesprek in met je medewerkers. Vergeet daarbij ook niet de medewerkers die tijdelijk werkloos zijn. Ook hen wil je aan boord houden. 

TIP 2: GEEF MEER AANDACHT AAN WELBEVINDEN: Het is niet voor iedereen simpel om het hoofd koel te houden in deze C-tijden. Medewerkers hebben meer behoefte om te ventileren. En niet elke leidinggevende is even empathisch, om welbevinden aan te voelen en daarop in te spelen. Begin gesprekken niet met “Hoe gaat het?”. Dat is een te algemene vraag. Stel meer gerichte vragen, zoals: 

 • Wat bevalt je in deze omstandigheden?
 • Waar heb jij het persoonlijk moeilijk mee?
 • Op een schaal van 0 tot 10, als 10 is “ik voel me top” en 0 is “ik voel me echt slecht”, waar op de schaal sta je?
 • Hoe is het gesteld met je energielevel op dit moment? 
 • Welke bezorgheden heb je op dit moment over ons bedrijf of ons team? 
 • Wat kan ik nog voor je doen opdat jij nog beter kan werken vanaf thuis?

Tip 3: CREEER RUIMTE OM STOOM AF TE LATEN: wie veel videobelt zal wel gemerkt hebben dat meetings heel efficiënt gaan. Dat is nuttig en tijdbesparend, maar het geeft minder ruimte voor mentale ontlading. Zorg daarom ook voor niet werkinhoudelijke teammeetings. Doe vooral gekke dingen met het team, zoals:   

 • Stel vragen als: “met welk filmpje heb je de laatste tijd het hardst gelachen?” of “wanneer was je echt starstruck?”
 • Laat medewerkers verkleed vergaderen.
 • Geef elkaar virtual tours doorheen je huis.
 • Lunch samen, ieder vanuit zijn kot.
 • Toon je meest beschamende foto uit je kindertijd
 • Stuur elke medewerker een pakje koekjes op en eet ze “samen” op tijdens een koffie break

Samen dingen doen die verrassend zijn of uit je comfortzone liggen, creëert een band. Hoe gekker hoe beter dus!

Tip 4: BEMOEDIG ONDERLING CONTACT TUSSEN COLLEGA'S: laat medewerkers gedurende een week in kaart brengen met welke collega's en hoe vaak ze (video) contact hebben en daarbij ook over andere zaken dan werk praten. Bespreek dit tijdens een one to one. Het geeft een goed beeld, wie sociaal betrokken is, en wie meer op een eiland zit. Niet iedereen heeft evenveel behoefte aan contact, en toch is het belangrijk. Bouw mechanismen in om te monitoren dat iedereen voldoende contacten heeft met de andere collega’s. Challenge ze om dingen over elkaar te weten te komen, die ze nog niet wisten. 

Tip 5: LEER ALS INDIVIDU EN TEAM UIT DEZE C-TIJD: Laat medewerkers nadenken over hun leerervaringen uit deze periode. Verzamel alle antwoorden en ga er vervolgens een gesprek in team over aan. Vraag dan regelmatig: “wie herkent dit?” Zo ervaren medewerkers dat ze meestal niet alleen staan in hun gevoelens. Stel vragen als:

 • Wat heb je de afgelopen weken geleerd over jezelf?
 • Welke foto verbeeldt het best jouw persoonlijke ervaringen met deze periode?
 • Wat heeft je positief verwonderd over hoe wij als team met deze periode zijn omgegaan?
 • Waarin hebben we als team nog te leren, kijkende naar de afgelopen weken?
 • Stel dat we voor altijd op deze manier zouden moeten werken, wat moeten we dan aanpassen om dit vol te houden en nog meer succesvol te zijn als team? 

Tip 6: KEEP FEEDING THEM PEANUTS: Hoe meer turbulentie een vliegtuig heeft, hoe meer gekeken wordt naar hoe rustig de crew blijft. Zo lang de crew rustig blijft, blijven de inzittenden ook rustig. Zo wordt ook van jou verwacht dat jij het voorbeeld geeft. Nee, je hoeft geen stoere ridder of jonkvrouw te zijn die alles perfect onder controle heeft. Vertel ook wat deze periode met jou doet, positief en negatief. Als jij durft vertellen wat er in jou omgaat, zullen je medewerkers dat ook durven. Dus toon je kwetsbare kant. En anderzijds laat ook zien dat je ondanks tegenslagen dealt met deze tegenslagen. Dat je oplossingen zoekt, dat je niet opgeeft, dat je hulp inschakelt… Doe zelf wat jij wilt dat zij ook doen. En dat betekent ook dat je niet eindeloos mailt of onbereikbaar bent, wel dat je vaker de telefoon of beter nog video chat gebruikt…Laat zien dat connecteren een goede gewoonte kan worden. Zeg virtueel “hallo” als je ’s morgens inlogt en “tot morgen” als je ‘s avonds je PC uitzet.

Tip 7: GEEF FEEDBACK: Als medewerkers niemand live zien, willen ze eens te meer bevestiging dat hun werk ertoe doet. “Beter slecht nieuws dan geen nieuws”, dat is de nieuwe leuze tijdens remote werken. Je moet je voorstellen dat je als medewerker een hele dag alleen achter je PC zit. Als niemand zich echt bekommert om je werk, waarom zou jij dat dan nog doen. Dus blijf feedback geven op hetgeen iemand oplevert, de verbeterfeedback en nog meer de positieve feedback. Hoe je dat doet kan je hier leren. 

Veel succes met uitproberen! Mijn grootste droom is dat we de voordelen van remote werken mogen vasthouden en dat we tegelijk elkaar ook weer snel echt mogen vasthouden.

Was je handen, stay safe en (video)bel me, schrijf me, laat me vlug iets weten:)!

Positieve groeten

Ann


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x