Hoe verander je de cultuur binnen je team/bedrijf?

Vaak vragen bedrijven mij hen te helpen met een cultuurverandering. En een cultuurverandering kan van alles zijn: teams die zelf meer initiatief nemen, meer klantgerichte communicatie, teams die beter samenwerken…De opdrachtgever wilt dan vaak een vooraf uitgewerkt plan zien van hoe ik van A tot Z naar dat doel wil toewerken. En dat doe ik niet, want je hebt 2 manieren om cultuurveranderingen te realiseren. Een manier en mijn manier…

Er zijn 2 manieren om naar een cultuurverandering toe te werken binnen je team:

1)      Een manier:  “ik heb een concreet stappenplan”

Deze manier werkt goed in stabiele omgevingen waar je van elke stap de uitkomst precies kan inschatten. Dan weet je ook op voorhand wat je volgende stap zal zijn en wat je van A tot Z nodig hebt om je doel te bereiken.

Echter als je bezig gaat met cultuur binnen een bedrijf, ga je aan de slag met mensen. Niet iedereen heeft dezelfde bagage, achtergrond, denkt even flexibel… Met een vaststaand stappenplan heb je geen mogelijkheid om bij te sturen. En dan is de kans groot dat je gaandeweg je medewerkers verliest, op veel weerstand stuit en je doel niet bereikt.    

2)      Mijn manier:  “ik zet een eerste stap en op basis daarvan bepaal ik mijn volgende stap”

Hierbij ligt de focus op het gaandeweg evolueren. Je past elke stap aan op basis van de uitkomst van de vorige. Op basis van jarenlange ervaring put je uit een scala aan mogelijke acties waaruit je kiest. Uiteraard hou je wel het doel voor ogen waar je heen wilt. Alleen de weg ernaar toe is flexibel. Het voordeel van mijn manier, is dat je gaandeweg leert en echt elke stap op maat van jouw team gaat zetten richting je doel. Je past je tempo en methodieken aan, aan je bedrijf en je medewerkers. Je gaat meer doen van wat goed werkt en stopt met een actie die weinig effect heeft. 

En dan deel ik nog graag het geheime ingrediënt van mijn manier. Het succes van deze manier hangt af van hoe helder en concreet jij je doel omschreven hebt. Vraag je precies af wat je team anders gaat doen als je doel bereikt is.  Beschrijf concreet gedrag in positieve termen. Hoe duidelijker jij omschrijft hoe je doel eruit ziet, hoe groter de kans dat jouw cultuurverandering een succes wordt.  

Veel succes!

Lees ook andere blogs

 

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x