Hoe neem je als leidinggevende betere beslissingen

“Voor mij klopte die nieuwe strategie niet. Maar iedereen was zo vol van die nieuwe strategie dat ik er ook maar ben ik meegegaan. ”

Dit waren de woorden van een medewerker tijdens een samenwerkingsgesprek. Zij zat tegenover een baas die zijn wonden aan het likken was. Wonden van een nieuwe strategie die niet gesmaakt werd door de klanten. En die fout had geld gekost. Veel geld.

Achteraf is het makkelijk praten. Ja dat klopt. En toch had die foutieve strategie vermeden kunnen worden. Hoe dan? Wel, door het naleven van één principe. Een principe wat 2 jaar geleden mijn pad gekruist heeft. Het heeft van mij een betere bemiddelaar op de werkvloer en teamcoach gemaakt en daar profiteren mijn klanten van.

Ik deel het graag met je. En bedenk, voel, beleef hoe het ook de beslissingen binnen jouw bedrijf beter kan maken. Hier komt het…

"Ga actief op zoek naar de mening van de minderheid. En voeg de wijsheid van de minderheid toe aan het meerderheidsbesluit."

Lees het desnoods nog eens. En nog eens. Tot het ten volle doordringt… Want deze quote heeft grote gevolgen:

  • Veel leidinggevenden proberen medewerkers die andere ideeën hebben te overtuigen of monddood te maken. Leidinggevenden die tot betere beslissingen komen, gaan net actief op zoek naar wie anders denkt. “wie denkt hier helemaal anders over?” Enter lef. 
  • Dit principe leert ook dat anderen elk idee nog beter kunnen maken. Exit ego.
  • Je moet er dan ook mee omkunnen dat je beslissingen beter zullen zijn. Enter succes

Ik wens het elke leidinggevenden toe hiermee aan de slag te gaan. Het zal naast geld ook meer tevreden medewerkers opleveren. Medewerkers die gehoord worden en zich serieus genomen voelen.

PS: Ik zit veel bij samenwerkingsgesprekken. Als supervisor of ik ondersteun leidinggevenden tijdens samenwerkingsgesprekken met het stellen van de goede vragen, het doorvragen… En daar leren leidinggevenden van, om het eindelijk weer alleen te doen. Wil jij ook leren de goede vragen te stellen tijdens gesprekken met medewerkers, check dan ook deze opleiding: https://www.infinio.be/motiverende-one2one-gesprekken/motiverende-one2one-gesprekken

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x