Hoe hou je een medewerker weg van een burn out?

 Wat gebeurd er doorgaans als iemand richting een burn out gaat? 

 •  De leidinggevende zegt: “we zullen wat werk weghalen”. Of “Er komt precies zo weinig concreet uit je handen?” of “Je maakt je onnodig druk in details”.
 • Collega’s die zeggen: “man, laat het los! Jaag u niet zo op in die collega, klant of leidinggevende.” En achter je rug wordt er geroddeld dat je niet meer gezellig mee praat tijdens de lunch, kort van stof bent, cynisch…
 • Een partner die zegt: “dit komt niet goed als jij zo blijft werken. Stop ermee. Rust uit. Ge zijt met mij getrouwd. Niet met uw werk.”
 • En de persoon zelf trekt zich meer en meer terug uit zijn/haar sociaal leven.

Het effect? Net op momenten dat iemand het meeste steun en begrip nodig heeft , is er geen morele steun, wel eerder onbegrip en minder sociaal contact. En dat versterkt wat er al gebeurd in aanloop naar een burn out.

Een burn out is nagenoeg altijd een combinatie van teveel werk of prikkels EN het uit verbinding gaan met anderen.  Het wegvallen van een sterk sociaal vangnet versterkt de neerwaartse spiraal.

 Of iemand gaat met één iemand specifiek uit verbinding. Een slechte relatie met een klant, collega of leidinggevende. En die slechte relatie gaat de ander helemaal beheersen. Die slechte relatie nestelt zich dan als een ongewenste gast in het hoofd van de medewerker in kwestie.

Wat kan je nu als leidinggevende doen? 

 •  Bouwen aan een sterk team van medewerkers die elkaar steunen en niet oordelen.
 • Zeggen dat je geen moment twijfelt aan de competenties van de ander, EN dat je ziet dat de ander het momenteel precies moeilijk heeft. Vragen of dat klopt en empatisch luisteren.
 • Vragen wat je kan doen. Daarin mag je wel aandringen. De ratio van iemand die richting burn out gaat zal eerder zeggen “ik kan het nog wel aan”. EN ga nooit zonder toestemming van de ander werk weghalen. Je versterkt daardoor het gevoel van incompententie dat een medewerker al heeft die richting burn out gaat.
 • Indien het gaat om één specifieke slechte relatie, proberen alles doen opdat de ander uit die relatie kan stappen. (andere klant, project met andere collega…)

 Wat kan je als collega doen? 

 • NIET oordelen. WEL vragen “Klopt het dat je de laatste tijd jezelf niet meer bent?” “Weet dat ik er voor je ben. Is er iets waarmee ik je kan helpen?”
 • En laten voelen dat jullie als collega’s samen de ander willen helpen. Verras hem of haar met iets leuk. Iets waaruit blijkt dat jullie als team achter hem/haar staan.

Wat kan je als partner doen? 

 •  Geen extra druk leggen door aan te dringen dat de ander minder moet gaan werken. Doordoor heeft de ander het gevoel dat hij/zij op het werk faalt en thuis ook nog een keer.
 • Steun je partner door en door. Laat hem/haal voelen dat je er bent voor hem/haar. Doe dingen waarvan je weet dat de ander daar normaal energie uithaalt. Kleine dingen, groot gebaar.
 • Als je overwerkte partner je oordeelt voelt, zal hij/zij zich gaan verdedigen. Laat voelen dat je bezorgt bent EN tegelijk alle vertrouwen in de ander hebt. Als ik overwerkt ben, en ik weet dat jij me steunt in wie ik ben, is het veiliger voor mij om zelf te voelen dat het niet meer gaat en dat ik hulp moet zoeken. Onvoorwaardelijke liefde…


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x