De grootste fout bij feedbackgesprekken


Hoe doe je dat duidelijk feedback geven en tegelijk zorgdragen voor de relatie met de ander? Tijdens trainingen merk ik hoe leidinggevenden worstelen met het vinden van de balans tussen je punt maken en de ander gemotiveerd houden. Het resultaat helt vaak over naar verbloemen of juist te scherp zijn.

En toch is het mogelijk om feedback te geven die doet wat moet, namelijk te zorgen dat de ander gemotiveerd is om ander gedrag te laten zien.

De grootste fout bij het geven van feedback zit hem in het doel van de leidinggevende.  Leidinggevenden zijn vaak tevreden zijn als het voor de medewerker echt duidelijk is geworden dat hij of zij iets fout heeft gedaan. In hun voorbereiding denken ze na over hoe ze kunnen “bewijzen” dat de ander iets niet goed doet.

Het doel van feedbackgeven is de ander te helpen het goede te doen. Het doel van feedback geven is niet de ander te wijzen op zijn fouten. In de plaats van je tijd te steken in het zoeken van bewijzen naar hoe “fout” iemand iets doet, steek je beter je tijd in hoe jij kan helpen/coachen om het beter te doen.

Als je je doel aanpast van iemand wijzen op zijn fout naar de ander helpen om dingen goed te laten gaan, pas je automatisch je opening van het gesprek aan. Een voorbeeld:

“Ik wil met je praten over dat je tijdens vergaderingen je collega’s onderbreekt en geen ruimte laat voor hun inbreng. Ik heb daar enkele concrete voorbeelden over opgelijst…” 

“Ik wil met je praten over welke ideeën jij hebt en hoe ik jou kan helpen opdat je meer ruimte geeft voor andere meningen tijdens onze vergaderingen.”

Misschien ervaar je ook dat de tweede boodschap positiever en makkelijker te verteren is?  Doorgaans gaan gesprekken die gaan over de ander te helpen ook sneller. De ander gaat zich minder verdedigen omdat je doel helpen is in plaats van wijzen op fouten.

Uiteraard zijn er ook andere aspecten die helpen om feedback goed te brengen. Wil je hier graag meer over weten? Check dan deze en deze opleiding {{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x