Als een leidinggevende niet functioneert...

Een leidinggevende die niet functioneert ontsla je toch? Niet dan? Ja, je zou het zomaar kunnen denken. Zeker omdat een leidinggevende zo essentieel is voor het welslagen van een team. Helaas is de waarheid meer genuanceerd. De problemen in een team zijn vaak niet opgelost met een andere leidinggevende. Hoe komt dat?

Omdat een team geleerd heeft de interne problemen te projecteren op de “niet functionerende leidinggevende”.Concreet zegt het team: “het feit dat wij onze doelstellingen niet halen ligt aan onze leidinggevende.”

Onbewust heeft een team geleerd dat een zondebok zoeken helpt om zelf uit de wind te blijven. Ervaring leert dan dat een nieuwe leidinggevende al snel een nieuwe zondebok wordt. En het probleem herhaalt zich. Dit zelfde probleem kan zich ook voordoen bij een nieuwe collega die “niet functioneert” en de volgende kan het ook al niet…

Praten over ieders aandeel in de problematiek is een noodzakelijke aanvulling hierbij. Dus een “zondebok” ontslaan, is onvoldoende. Pas als een hogere leidinggevende of HR manager of externe coach bespreekbaar maakt hoe het team er zelf voor gaat zorgen dat het terug gaat functioneren, los van de leidinggevende, doorbreek je het patroon.

Door deze interne (verborgen) spanning bespreekbaar te maken, neemt iedereen zijn projecties terug van de zondebok. Zo neemt het team terug zelf verantwoordelijkheid op. Dat zijn vaak spannende gesprekken.

Misschien komt het team tot de vaststelling dat niet alleen de leidinggevende niet goed functioneert, maar zij zelf ook nog veel te leren hebben. Pas met deze toevoeging krijgt een nieuwe leidinggevende een eerlijke kans. Veel succes met deze gesprekken!  

Lees ook andere blogs

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x